Slaapapneu-onderzoek

Slaapapneu-onderzoek

Apneu betekent letterlijk: ‘geen lucht’ of ‘zonder adem’. Het is normaal dat mensen tijdens hun slaap een keer een paar seconden stoppen met ademen. Zolang dit niet te vaak voorkomt, en niet langer dan 10 seconden duurt, is er niets aan de hand. Bij mensen met apneu kan de adem tot meer dan  dertig keer per uur stokken. Een ademstilstand duurt soms wel enkele minuten.

Bij OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom) wordt de apneu veroorzaakt door een blokkering (obstructie) van de bovenste luchtwegen. Die vallen tijdens de slaap door spierverslapping dicht. Daardoor wordt de ademhaling onderbroken en zo ontstaat er een gebrek aan zuurstof. Iemand met OSAS wordt met een luide snurk wakker. Dit kan zich vele malen per nacht herhalen, waardoor de patiënt niet in een verkwikkende slaap komt.

Om vast te stellen of er bij u sprake is van OSAS, voeren we een slaaponderzoek uit. Gedurende de nacht wordt gemeten of en zo ja hoeveel ademhalingsonderbrekingen er zijn.

Voorbereiding
- Trek een makkelijk T-shirt aan, waarin u kunt slapen. We sluiten de apparatuur voor het onderzoek óver dit T-shirt aan
- Als u nagellak gebruikt, haal dit dan vóór het onderzoek van uw nagels. Als u acrylnagels heeft, verwijder dan de acrylnagellak van minimaal 1 één vinger. Daar sluiten we namelijk de apparatuur aan.
-Uw huisarts heeft belangrijke informatie over u, bijvoorbeeld over uw medicijngebruik en over eventuele andere aandoeningen. Het is belangrijk dat u deze informatie meeneemt en afgeeft bij het onderzoek.

Een afspraak maken
U kunt een afspraak maken om de apparatuur te laten aansluiten via de afdeling Cliëntcontact, telefoonnummer: 088 – 21 41 149. Het is belangrijk dat u zich op tijd meldt voor uw onderzoek.

Wat moet u meenemen? 
Wij vragen u de volgende zaken mee te nemen naar de afspraak:
• Een geldig legitimatiebewijs.
• Een actueel medicatieoverzicht. 

Folder Slaaponderzoek (Apneu)| pdf 1.3mb

Wilt u meer achtergrondinformatie over OSAS (slaapapneu)? Dan kunt u hier een uitgebreide folder downloaden.

Uitgebreide folder Slaap-onderzoek (apneu)| pdf 755.4kb


Kosten onderzoek

De kosten van dit onderzoek zijn afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de kosten en/of vergoeding van dit onderzoek.

Slaapapneu-onderzoek (OSAS)

Afspraak maken?

Voor bloedafname kunt u via de knop in de menubalk online een afspraak maken. Voor overige onderzoeken kunt u ons bellen:
040 - 21 41 149

Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak.