Urineonderzoek

Urineonderzoek

Uw huisarts of verloskundige heeft urineonderzoek aangevraagd, om meer duidelijkheid te krijgen over uw gezondheid. U kunt uw urine – in een speciaal potje - inleveren bij een van de locaties van Diagnostiek voor U. Wij onderzoeken uw urine dan in ons laboratorium.

Voorbereiding
Verzamel bij voorkeur ochtendurine. Als dit niet mogelijk is, moet u urine verzamelen die minimaal drie uur in uw blaas heeft gezeten. Als uw arts uw urine wil laten testen op een geslachtsziekte (SOA), is het belangrijk dat u het eerste deel van de urine inlevert. Voor alle overige onderzoeken moet u het middelste deel van uw urine inleveren: de zogenaamde middenstroomurine. Dat betekent dat u het eerste beetje urine in het toilet plast, het tweede gedeelte opvangt in het potje en het laatste deel weer in het toilet plast.

Let op: gebruik s.v.p. altijd een speciaal urinepotje of een bokaal van Diagnostiek voor U. Andere potjes, zoals jampotten en plastic flessen, zijn niet steriel en geven hierdoor een vervormd testresultaat. We nemen daarom alléén urine in de juiste potjes of bokalen aan. U krijgt het potje van uw huisarts of verloskundige.

Hoe verzamelt u de urine?
We raden u aan de instructie en de folder goed door te nemen, voor u begint.

24-uurs urineonderzoek
Het kan zijn dat uw arts kiest voor een 24-uurs urineonderzoek. Dit houdt in dat u 24 uur lang ál uw urine verzamelt.

Inleveren urine voor labotoriumonderzoek
Hiervoor kunt u zonder afspraak op onze locaties terecht. 


> Folder Urineonderzoek

Kosten onderzoek

De kosten van dit onderzoek zijn afhankelijk van de door uw zorgverlener aangevraagde onderzoeken. Deze vindt u terug op het aanvraagformulier en kunt u opzoeken op de pagina tarieven. Bij laboratoriumonderzoek is er sprake van een ordertarief (code 079991) en mogelijk een decentraal tarief (code 079990).

Afspraak maken?

Voor bloedafname kunt u via de knop in de menubalk online een afspraak maken. Voor overige onderzoeken kunt u ons bellen:
040 - 21 41 149

Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak.