"Na die val meteen maar even foto's laten maken"

Röntgenfoto’s zonder afspraak

Voor Jeroen, van ons

Follow up chronische nierschade (MDRD)

Sinds juni 2012 sturen wij op verzoek van de zorggroepen maandelijks overzichten van patiënten, opgenomen in de Diabetes-  of Cardiovasculaire dienst, met een verlaagd MDRD naar de huisartsenpraktijken. Deze patiënten komen mogelijk in aanmerking voor een follow-up chronische nierschade waarin jaarlijks, naast het reguliere labonderzoek, ook Natrium, Hb, Calcium, Fosfaat, Serumalbumine, PTH en Vit D wordt gecontroleerd en na een half jaar het Kalium, Natrium, Kreatinine en MDRD wordt herhaald.

We hebben de resultaten van deze service geëvalueerd en er is gebleken dat er na een half jaar een toename is van de patiënten die opgenomen zijn in de follow-up chonische nierschade van 0,8 tot wel 16% van de diabetespatiënten en van 0,8 tot 3,2 % van de CVR- patiënten, variërend tussen de verschillende zorggroepen. Binnenkort hebben wij de resultaten van deze service van het eerste jaar.

We zullen ook evalueren wat de opbrengst is van de uitgebreide controle, bijvoorbeeld van het meenemen van Vitamine D in het protocol. Als eerste bespreken we dat met de kaderartsen. U wordt uiteraard ook geïnformeerd.

Het doel hiervan is een betere bewaking van de patiënten met nierschade. Voorlopig zullen we deze service op verzoek van de zorggroepen continueren. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de consulenten van Diagnostiek voor U. Ze zijn bereikbaar op telefoonnummer: 
088- 21 41 176.