"Handig zo’n geheugensteuntje voor mijn jaarlijkse controle"

SMS herinnering voor uw afspraak

Voor Harry, van ons

In de spreekkamer bij .. Cardioloog Stephan Elshot

Er zijn verschillende specialisten aan Diagnostiek voor U verbonden. Wat doen deze specialisten precies voor Diagnostiek voor U? En wat kunnen zij voor uw patiënten betekenen? 

Deel 5: de cardioloog
In de spreekkamer bij… Cardioloog Stephen Elshot

Het is beslist geen geheim. Maar wie wist dat cardioloog Stephen Elshot bij Diagnostiek voor U zelf ook echo’s maakt? “Dat doe ik liever dan dat ik alleen achter een schermpje zit”, licht hij deze keuze toe. “Ik ben cardioloog geworden omdat ik intensief contact met mensen wilde. Dat heb ik op deze manier. Problemen met het hart hebben een grote psychologische impact. Mensen kunnen hier soms laconiek overdoen, maar twijfels komen in tweede instantie toch altijd bovendrijven.”

Welke houding neem jij aan naar een patiënt?
“Dat scheelt van persoon tot persoon, maar ik probeer voor een prettig contact te zorgen. Natuurlijk moet je je een beetje aanpassen, ik kijk altijd goed wie ik voor me hebt. Maar als je als persoon gewoon doet, is er een meer ontspannen sfeer in het proces. Als iemand hartproblemen heeft, kun je dat op twee manieren kleuren: iemand is ziek, en je praat hem het graf in. Of: iemand is ziek, en we bekijken welke mogelijkheden hij allemaal nog heeft.”
 
Wat doe je precies bij Diagnostiek voor U?
“Op dinsdag beoordeel ik de hartonderzoeken van de echolaboranten, stel zo mogelijk de diagnose en geef advies aan de aanvragers. Op donderdag heb ik zelf echo-spreekuur. Zoals ik dat ook doe in mijn privépraktijk, kan een patiënt in drie kwartier alle onderzoeken doorlopen: anamnesegesprek, ECG, echo, , bloeddrukmeting als het nodig is. Ik kan dan alles in één keer beoordelen en geef meteen de uitslag en advies voor de huisarts. In een ziekenhuis heb je vijf minuten een gesprek met een specialist, en daarna moet je afspraken maken voor de onderzoeken, en dus weer terugkomen. Ook bij DvU gaat dit in één moeite door. Er is minder tijdverlies en minder lange onzekerheid voor de patiënt.” 

Je weet goed wat belangrijk is voor de patiënt. 
“Het psychologische aspect van de hartproblemen is belangrijk. Dit wordt vaak ondergesneeuwd. Ik hou van communicatie met mensen, maar de tijd is vaak zó zakelijk kort! Bij Diagnostiek voor U hebben we na een evaluatie de tijd voor een onderzoek verruimd. Dit komt de kwaliteit van ons werk ten goede. We hebben nu meer tijd voor het beantwoorden van vragen van de patiënt. Het is wel zo dat onderzoeken plaatsvinden in opdracht van de huisarts, en wij de uiteindelijke keuzes en behandeling aan de huisarts overlaten.”

Zijn patiënten erg ongerust als ze voor onderzoek langs komen?
“Natuurlijk. Gelukkig kan ik bij Diagnostiek voor U ook hartproblemen uitsluiten. Maar afwijkingen komen voor, met bijbehorende angst. Daarom is hartrevalidatie ook zo belangrijk, nazorg. Mensen hebben psychische begeleiding nodig. Ze hebben angst: krijg ik het terug? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Wat kan ik wel nog, en wat niet meer? Het heeft consequenties voor hun levensstijl. En dan de angst van de familie. Als je man ziek en grauw zag, en met vliegende spoed naar het ziekenhuis is gebracht, dan denk je daaraan als je later weer eens gaat winkelen. En ik zie regelmatig dat kinderen pa van alles gaan verbieden. Uit angst.”

Hoe ga je om met hun angst? 
“In mijn praktijk vraag ik soms een extra gesprek met een patiënt. Het is beter dit in het begin goed aan te pakken, dan dat je het pas later doet. Ik probeer mensen te helpen om de ‘herstart’, na het ontdekken van de hartproblemen, beter te laten verlopen”.

Is een patiënt goed af bij Diagnostiek voor U, of beter in het ziekenhuis?
“Een huisarts kijkt naar de ernst van de klachten, naar de duur, de urgentie. Is het een dreigend verhaal? Als je vermoedt dat een patiënt dringend medicatie nodig heeft, of dat er direct actie moet worden ondernomen, stuur je hem natuurlijk naar het ziekenhuis. In alle andere gevallen kan een patiënt prima bij Diagnostiek voor U verder onderzocht worden. We bieden dezelfde onderzoeken en je kunt hier snel terecht. Bij ziekenhuizen moet je soms weken wachten, zelfs als je al bekend bent bij het ziekenhuis.  

Wat belangrijk is te vermelden: we hebben intensief gewerkt aan protocollen voor integrale diagnostiek en follow-up bij atriumfibrilleren, hartfalen, pijn op de borst, klepafwijkingen. Daarmee helpen we de huisarts om volgens zijn eigen professionele (NHG-) standaard de diagnostiek, behandeling en begeleiding van de patiënt zelf uit te voeren. Dat bespaart de patiënt de weg naar het ziekenhuis, uiteraard mits dat (ook weer volgens de standaard) verantwoord is. 

Moet een patiënt soms alsnog door naar het ziekenhuis?
“Als een echolaborant ziet dat een patiënt zal verslechteren als je niks doet, dan pakken we uiteraard meteen de telefoon om met de huisarts te spreken. Het gebeurt heel zelden, maar soms wordt een patiënt vanuit hier naar het ziekenhuis gebracht.” En natuurlijk, dat komt vaker voor,  vind ik ook afwijkingen waarvoor ik de huisarts adviseer een verwijzing naar de cardioloog te overwegen.

Wat is de kracht van Diagnostiek voor U?
“We werken als een team. Niemand is meer dan de ander. De inbreng van elke individu is even belangrijk, anders kun je niet functioneren. Ik heb me altijd omringd met mensen die visie hebben. En niet van ‘ja dokter, nee dokter.’ De laboranten zijn erg goed geschoold, en we geven een sluitend, duidelijk geformuleerd advies. Het is momenteel erg moeilijk om goede mensen te vinden, maar we hebben liever een tekort aan personeel dan slechte mensen. We werken uniform, procesmatig, volgens dezelfde methodiek en verslaglegging. Suggesties van anderen nemen we mee in ons werk. Er is altijd verbetering mogelijk. Verbeteren is veranderen, en veranderen houdt je jong.”

Wat houdt jou privé jong?
“Dansen, genieten en gewoon lachen. Als ik op een feest kom, wil ik dansen. De rest is bijzaak. Als er maar muziek is op een of ander diner, dan sleur ik altijd wel iemand mee tussen de tafels om een dansje te doen.”
Zeldzame duizeligheid (maligne vasovagale collaps)

Stephen Elshot heeft al sinds zijn studie een grote interesse in duizeligheid en wegraking. “Mensen die stilstaand werk doen, gaan soms -hop!- onderuit”, vertelt hij. “Het is een onderwerp waar weinig cardiologen interesse in hebben. En het is er sterk van afhankelijk waar en bij wie iemand terecht komt, hoe een patiënt behandeld wordt. Er worden vele onnodige onderzoeken gedaan die niks opleveren. Patiënten krijgen te horen dat ze ermee moeten leren leven. Dat is ontzettend frustrerend, ze voelen zich niet serieus genomen.” Stephen heeft inmiddels duizenden mensen gezien met deze problematiek. “Je moet veel en goed luisteren”, zegt hij. “Je hebt een langer dan gebruikelijk contact nodig, en het aantal onderzoeken dat je kunt doen, is beperkt. Maar een eerstelijns consult met testen, en de juiste uitleg en hulp wat ze wel en niet moeten doen: dat zou een extra service kunnen zijn die Diagnostiek voor U de huisartsen nog zou kunnen bieden. Hopelijk kan zo’n project in de toekomst gerealiseerd worden.”