"De assistente kon me meteen vertellen of ik een ontsteking heb"

Diagnostiek bij de huisarts

Voor Nienke, van ons

In de spreekkamer bij.. Heupechoscopist Margret Foreman

Er zijn verschillende specialisten aan Diagnostiek voor U verbonden. Wat doen deze specialisten precies voor Diagnostiek voor U? En wat kunnen zij voor uw patiënten betekenen?

Deel 3 - de Jeugdarts/Heupechoscopist: Margret Foreman

Jeugdarts Margret Foreman is gespecialiseerd in heupecho’s bij jonge kinderen. Elke vrijdag  werkt ze bij Diagnostiek voor U. Met de echotechniek volgens Graf maakt ze, secuur volgens de richtlijn, echo’s en beoordeelt deze. De uitkomst bespreekt ze meteen met de ouders. “Die zijn heel blij dat ze echt een afgeronde uitslag horen, en niet alleen een eerste bevinding. Ze kunnen indien nodig nog diezelfde middag bellen om een afspraak te maken bij een orthopeed.”

Wat is er meestal aan de hand?
“Met een echo kun je dysplastische heupontwikkeling opsporen. Dit is een relatief veel voorkomende aandoening bij zuigelingen, met een prevalentie van 3-4%. Je hebt verschillende gradaties. Van heupen die een beetje hulp nodig hebben om de goede kant op te groeien, tot luxatie. Hoe eerder je problemen ontdekt, hoe beter de prognose voor de toekomst is.”

Welke kinderen worden doorverwezen?
“Jeugdartsen van het consultatiebureau zijn meestal de verwijzende partij. Zij zien alle pasgeborenen en werken volgens een strak protocol. Zo fungeren zij als een soort sleepnet om niemand te missen voor een echo. Kinderen die in een stuit hebben gelegen worden sowieso doorverwezen voor een echo, net als wanneer er heupproblemen zijn bij eerstegraads of tweedegraads familieleden. De echo vindt dan plaats als het kind drie maanden oud is. Wanneer een huisarts of jeugdarts een asymmetrie vindt bij het lichamelijk onderzoek van de heup, is dat ook een indicatie voor een echo.” 

Waarom is de heupecho zo belangrijk?
“Als een dysplastische heupontwikkeling niet wordt ontdekt, kan iemand op jonge leeftijd al last krijgen van slijtage. Of de heup schiet uit de kom. De problemen zijn dan veel groter. Ben je er vroeg bij, dan kun je gebruikmaken van de natuurlijke ontwikkeling, die de heup nog doormaakt. Een spreidbroekje helpt dan vaak goed.” 

Zie je op een echo meer dan op een röntgenfoto? 
“In de LESA Dysplastische Heupontwikkeling staat vermeld dat de heupecho, in ieder geval tot en met de leeftijd van 6 maanden, het beeldvormend onderzoek van eerste keus is. Een echo heeft als belangrijk voordeel boven een röntgenfoto, dat je al op jongere leeftijd de ontwikkeling van de heup kunt beoordelen. Bij een röntgenfoto kan dat pas vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maanden, vanwege de verbening, die voldoende ver gevorderd moet zijn. Een heupecho zou je in principe al in de eerste levensweek kunnen maken. Uiteraard komt aan het maken van een echo geen straling te pas.”

Bij dysplastische heupontwikkeling verwijst u door naar het ziekenhuis?
“Ja. We hebben een korte en duidelijke lijn met de kinderorthopeden. En we sturen de beelden bij het MMC direct door naar de afdeling radiologie. Als ouders voor een ander ziekenhuis kiezen, krijgen zij de beelden op CD-rom toegestuurd om mee te nemen.” 

Zijn patiënten tevreden?
“Wij plannen de tijd in, om beelden direct te beoordelen en toe te lichten aan de ouders. Ze vinden het fijn dat ze meteen de uitslag krijgen te horen. Bij ziekenhuizen geven ze meestal ook wel een eerste indruk, maar de echte uitslag volgt doorgaans later. Na een heupecho bij Diagnostiek voor u kunnen ouders nog diezelfde middag bellen voor een afspraak met de kinderorthopeed. Ook proberen we de wachttijden te beperken. Bij drukte of als een kindje dringend onderzocht moet worden, begin ik wat eerder op vrijdag of plannen we een extra spreekuur.”

Is een heupecho vervelend voor een baby?
“Het kussen is heel lekker zacht en de echo doet geen pijn, maar het kindje ligt wél in een gedwongen houding. Daar is een kind het niet altijd mee eens. Het wil liever gaan bewegen en draaien. Maar we werken natuurlijk dagelijks met kinderen en nemen ruim de tijd voor het onderzoek. Ik begrijp dat ouders het ook spannend vinden. Als zorgverlener moet je je dat altijd blijven realiseren: hoe spannend een onderzoek – en het wachten op de uitslag - voor iemand is, helemáál voor de ouder van een kindje. ” 
Wat vind je mooi aan je vak?
“Het past bij wie ik ben als mens. Het heeft een mooie mix van contact met mensen én hele secure technische handelingen. Ik ben een nauwgezet persoon, wat van belang is bij het maken en beoordelen van de echo. Maar ik zou de bijbehorende gesprekken met de ouders niet willen missen.”

Wanneer kunnen kindjes terecht voor een heupecho?
“Ik heb op vrijdagochtend mijn heupecho-spreekuur op de locatie aan de Boschdijk, en onderzoek dan acht à negen kindjes. Mijn collega Janneke Keijzer houdt spreekuur op dinsdagmiddag en –avond, bij Diagnostiek voor U aan de Stratumsedijk. Ook doet zij op afroep heupecho’s in Den Bosch en Helden-Panningen.”

Waar ligt je passie búiten het werk?
“Ik maak muziek. Ik speel piano in onze eigen gezinsband ‘PerForemans’. Mijn dochter is een getalenteerde zangeres en speelt drum. Mijn zoon is onze leadgitarist, mijn man speelt bas. Zingen doen we allemaal. Soms doet er ook nog een schoonzoon of –dochter mee. We treden heel soms op en hebben samen zangles. Zingen op een podium vind ik eigenlijk doodeng, maar het is ook zó leuk dat ik het toch durf. Zo rek ik mijn comfort zone wat op.”