"Met mijn bolle buik is het fijn dat ik voor de deur kan parkeren"

Gratis parkeren op alle locaties

Voor Elke, van ons

Spirometrie onderzoek bij kinderen tussen 6 en 18 jaar

Longfuncties van kinderen zijn anders dan van volwassenen en moeilijk uit te voeren en te beoordelen. Om de kwaliteit te verbeteren zijn de biometristen van Diagnostiek voor U de afgelopen maanden intensief getraind in het goed uitvoeren van spirometrie bij kinderen tussen zes en achttien jaar.

De kinderlongartsen zijn erg tevreden over de kwaliteit van kinderlongfuncties. We hebben bewust alle biometristes aan de trainingen deel laten nemen. Daardoor kunnen de kinderen voor spirometrie zowel op de hoofdlocatie (kinderspreekuur op woensdagmiddag) als op de decentrale locatie terecht. Een overzicht van deze onderzoeklocaties kunt u vinden op de pagina Locaties.

Om de kwaliteit van de beoordeling verder te verbeteren, is sinds september 2013 een speciale kinderanamnese opgenomen in ZorgDomein, welke samen met de longartsen is ontwikkeld. Zij gebruiken nu een speciaal voor de kinderen ontwikkeld beoordelingsformulier.

Er zijn ook landelijke ontwikkelingen waarin we als Diagnostiek voor U in participeren: de CAHAG is bezig met het inrichten van een kinderspirometrie-cursus naar het model van de CASPIR-training. POH's die zelf de kinderlongfuncties (willen gaan) uitvoeren, bijvoorbeeld binnen de DBC astma, worden binnenkort uitgenodigd deze cursus te volgen en een certificaat te behalen.

Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Annelies Lucas, medisch directeur van Diagnostiek voor U en kaderarts Astma/COPD.