Urineonderzoek

Klinische chemie

Urineonderzoek

Wat is een urineonderzoek?
Een urineonderzoek wordt aangevraagd als u uitsluitsel wil geven over uw gezondheidsvraag aan de hand van urine. Deze urine kan uw patiënt inleveren bij Diagnostiek voor U waar het snel wordt onderzocht.

Voorbereiding
Verzamel bij voorkeur ochtendurine. Indien dit niet mogelijk is, dient uw patiënt urine te verzamelen die minimaal 3 uur in de blaas heeft gezeten. Wanneer u de urine wil laten testen op een geslachtsziekte (SOA), is het belangrijk dat uw patiënt het eerste deel van de urine inlevert. Voor alle overige onderzoeken moet de patiënt het middelste deel van de urine inleveren; de zogenaamde middenstroomurine. Dat betekent dat de patiënt het eerste beetje urine in het toilet plast, het tweede gedeelte opvangt in het potje en het laatste deel weer in het toilet plast.

Afname voor patiënt

  • Draai het deksel van het potje;
  • Let er hierbij op de sticker aan de bovenkant van het deksel niet los wordt gemaakt, hier zit een scherpe naald onder;
  • Raak het staafje aan de binnenkant van het deksel niet aan;
  • Vul het potje tot halverwege;
  • Draai daarna het deksel zorgvuldig op het potje om lekken te voorkomen;
  • Houd het potje rechtop;
  • Vul uw gegevens in op de sticker in de instructie en plak deze goed zichtbaar op het potje.

Inleveren
Uw patiënt kan het zakje met afnamemateriaal inleveren op alle locaties van Diagnostiek voor U. Op de voorkant van het aanvraagformulier staan de dichtstbijzijnde locaties van Diagnostiek voor U.

Laat uw patiënt het potje en het volledig ingevulde aanvraagformulier dat deze van u heeft gekregen weer in het zakje steken en weer dichtplakken dicht met de sticker op de achterzijde.

Zorg ervoor dat hij of zij de verzamelde urine zo snel mogelijk inlevert; in ieder geval binnen 24 uur na afname.

24-uurs urineonderzoek
Het kan ook zijn dat u kiest voor een 24-uurs urineonderzoek. Dit betekent dat de patiënt urine verzamelt voor een bepaalde periode (24 uur). Om dit te doen krijgt deze twee bokalen (inhoud 2,5 liter) van ons laboratorium. Via ons laboratorium kan uw patiënt opvragen waar hij of zij de bokalen in de buurt op kan halen, via 088 - 21 41 164.  Uw patiënt kan ook meteen naar de hoofdlocatie in Eindhoven (Boschdijk 1119) komen met zijn of haar formulier. De patiënt kan dan bij de balie doorgeven dat deze de bokalen komt halen. Zij zorgen er dan voor dat de patiënt deze bokalen meteen mee naar huis krijgt.

Afhankelijk van het onderzoek kan het voorkomen dat door het laboratorium vooraf een kleine hoeveelheid conserveervloeistof in de bokalen is gedaan. Wij verzoeken uw patiënt om de bokalen dan ook niet leeg te maken of om te spoelen voordat deze gaat sparen. Wees wel voorzichtig en vermijd elk contact met dit conserveringsmiddel omdat het een bijtende werking heeft. Krijgt uw patiënt onverhoopt toch wat op de huid of kleding dan kunt hij of zij dit afspoelen met veel water.

Uw patiënt kan het beste beginnen door ’s ochtends nog gewoon naar het toilet te gaan en hierbij de blaas helemaal leeg te plassen. Daarna kunt hij of zij voor een periode van 24 uur de urine sparen in de bokaal. De ochtendurine van de volgende dag mag uw patiënt ook in de bokaal deponeren en hierbij moet hij of zij de blaas weer helemaal leeg plassen. Afhankelijk van de urineproductie kan het voorkomen dat uw patiënt een tweede bokaal nodig heeft. Hij of zij kan het beste de verzamelde urine op een koele, donkere plaats bewaren (4 – 8 ºC bijvoorbeeld in de koelkast). Na het sparen kan de patiënt beide bokalen in de bijgeleverde plastic zak plaatsen en het aanvraagformulier van u als huisarts hierbij voegen en de zak sluiten. Zorg ervoor dat beide bokalen goed afgesloten zijn om lekkage te voorkomen!

Waar lever ik de bokalen in?
Uw patiënt kan de bokalen op de dichtstbijzijnde locatie van Diagnostiek voor U inleveren. Houd wel rekening met de beperkte openingstijden van de verschillende locaties. Voor informatie over deze openingstijden kan uw patiënt hier kijken. Hij of zij kan de bokalen ook inleveren op een van de hoofdlocaties van Diagnostiek voor U in Eindhoven, 's-Hertogenbosch of Panningen.

Duur van het onderzoek
Afhankelijk van het onderzoek krijgt uw patiënt zo snel mogelijk de uitslag via u als (huis)arts. Als er materiaal op kweek gezet wordt, heeft het onderzoek meer tijd nodig dan bijvoorbeeld urine dat meteen onderzocht kan worden.

De uitslag
Uw patiënt krijgt de uitslag via u als de aanvrager van het onderzoek.

Vragen? 
Heeft u nog vragen? Stel ze dan aan een van onze medewerkers. Telefoonnummers kunt u vinden onder contact.

LET OP: Manier van urine aanbieden bij Diagnostiek voor U
Het laboratorium heeft patiëntvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Daarnaast willen we ook voldoen aan de landelijke kwaliteitseisen en streven we naar hoogwaardige laboratoriumdiagnostiek. Daarom zullen we alleen nog maar urine in ontvangst nemen die aangeleverd wordt in daarvoor bestemde urinepotjes en -bokalen. Urine die wordt aangeleverd in andere dan deze potjes, zoals bijvoorbeeld jampotjes, PET flessen en dergelijke worden per 1 juli 2011 NIET meer in behandeling genomen worden. Het risico op foutieve resultaten is in afwijkende potjes te groot. Als aanvrager kunt u de potjes bestellen via de website of door te bellen met de afdeling Klantrelatie.