"Voor mijn werk fiets ik even langs om bloed te laten prikken"

Bloedprikken zonder afspraak

Voor Rutger, van ons

Fundusonderzoek wordt patiëntvriendelijker

Diabetespatiënten krijgen eenmaal per twee jaar, sommigen eenmaal per jaar, een funduscontrole, ter uitsluiting van (ernstige) diabetische retinopathie. Tot nu toe werden daarvoor echte foto’s van het netvlies gemaakt. Dat moest gebeuren in een verduisterde ruimte, en de ogen van patiënten moesten vaak gedruppeld worden om de pupil te verwijden voor goed zicht op het netvlies.

Wanneer u dit leest, zitten we midden in een veranderproces: in plaats van de traditionele fotocamera’s gaan we de I-optics Easyscans gebruiken. Geen foto meer maar een scan, waarbij druppelen en het verduisteren van de kamer niet meer nodig zijn.

Het maken van de scan gaat bovendien binnen een minuut. 
Deze nieuwe methode is dus veel patiëntvriendelijker, en dat is de reden dat we zijn overgestapt. De scan-plaatjes zien er wel wat anders uit, ze zijn niet meer gekleurd maar zwart-wit en laten meer details zien. Dat is wennen voor de biometristen en de oogartsen die beoordelen. Samen trainen zij zich zodat de fundusbeoordeling en vervolgens de advisering de kwaliteit houdt die u ervan gewend bent.  Bent u nieuwsgierig hoe de fundus-scans eruit zien, dan kunt u ze zelf eens bekijken op de site van I-optics: 
http://i-optics.com/products/easyscan/